Hoe beginnen ?


Het moeilijkste aan mediteren is "starten" met mediteren en blijven proberen.  Je start 20 keer met mediteren en je herbegint 21 keer. Vanuit onze ervaring kunnen we enkele tips aanreiken die je kunnen helpen met de start van je avontuur:

  • Soms kan het helpen om te beginnen met het einde. Ervaren mediteerders nodigen ons uit om te groeien naar een dagelijkse meditatiepraktijk van minimum 20 minuten. En eens dit is verworven door te groeien naar twee keer twintig minuten minimum per dag. Dat is een mogelijk eindpunt en lijkt immens veel. Maar hou de vruchten voor ogen. Zowel je lichaam, je hart, je relaties als je ziel zullen je oneindig dankbaar zijn voor de verworven discipline. We verwijzen je graag naar het boek van neuroloog Steven Laureys. over o.a. de vruchten van meditatie. Elke minuut die je mediteert krijgt je honderdvoudig terug.
  • De beste manier om een lange tocht af te leggen is stap voor stap. Dus begin met een minimale dosis. Start bv. met 1 minuut. Bekijk zeker eens het filmpje van de "one moment meditation" (zie hieronder). Eens 1 minuut goed voelt kan je doorbouwen naar 2 minuten en zo zonder te overhaasten zal je komen tot je eerste dagelijkse rustpunt van 20 minuten meditatie.
  • In onze traditie werken we met een mantra die je mild en vriendelijk herhaalt. De mantra die we voorstellen is ma - ra - na - tha. In het begin luister je naar de klanken. Wat later zinkt de mantra naar je hart en klinkt hij zonder moeite. Maar je kan ook een andere mantra, gebedswoord of focuspunt nemen.
  • Afleidingen zijn als wolken die voorbij drijven en die we vriendelijk groeten om dan weer zo al onze aandacht vriendelijk terug te sturen naar onze mantra die we binnen in ons  herhalen.
  • Je laten helpen door een groep of samen met iemand de weg gaan is zeker een meerwaarde.

Boeiende hulpmiddelen


Anja T'Kindt de bezieler van 'meditation for everyone' heeft boeiende hefbomen ontwikkeld die je kunnen helpen om stapsgewijs meditatie te ontdekken. Zij is ook verbonden met onze meditatiegemeenschap en bezoek zeker haar website.

  • Je kan het videoboek aanschaffen dat je op een heldere manier doorheen alle stappen loodst om meditatie tot een deel van je dagelijks leven te maken.
  • Je kan mee doen met de online meditatiegroep op donderdagavond om 21 uur.
  • Je kan mee doen met M-22. Je ontvangt 22 dagen lang elke dag een impuls. Er zijn drie online contactmomenten en er is ook kans voor persoonlijk gesprek.
  • Je kan ook kiezen voor persoonlijke coaching.

 

Ook het netwerk van groepen van christelijke meditatie heeft een mooi startersaanbod. Hier krijg je een online aanbod dat loopt over 10 weken.